Javni poziv Novosti Projekti

SELAKOVIĆ I GUJON POTVRDILI DA POVRATNICI MOGU RAČUNATI NA SRBIJU

Svaka junica koja je proteklih dana stigla u povratnička domaćinstva u Bosanskom Petrovcu novi je život, nada i šansa za ostanak i opstanak na ognjištima, a u to su se tokom nedavne posjete našoj opštini uvjerili i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Zahvaljujući njihovoj podršci i pomoći ugovore ugovore o donaciji 35 steonih junica uručili smo povratničkim porodicama. Riječ je o projektu koji Uprava sufinansira sa oko 100.000 maraka. Bio je to istorijski dan za Bosanski Petrovac. Kada su prije više od pola godine Selaković i Gujon dolazili u posjete ovoj opštini, povratnici su svaku njihovu riječ doživjeli kao veliku podršku i ohrabrenje, ali niko nije vjerovao da će tako brzo riječi postati djela.

Centar za podršku povratnicima u Unsko – sanski kanton stavio je pred sebe veliki zadatak, da pomogne onima koji su se vratili na prijeratna ognjišta. Ovim projektom, koji ulazi u završnu fazu ne završavamo našu misiju. Ovo je tek početak. Radost na licima Miloša Jeličića i Spase Lonačara čije su porodice gosti iz Srbije i obišli tokom boravka u Bosanskom Petrovcu potvrda su da je Centar na pravom putu.

Selaković je istakao da je ova pomoć tek prva u nizu i najavio nastavak projekta kroz nekoliko mjeseci. Gujon je podsjetio na izreku “Daj čovjeku ribu i nahrani ga za jedan dan, nauči ga da lovi i prehranićeš ga za ceo život”. Upravo ta rečenica je na neki način i vodilja ljudi okupljenih u Centru za podršku povratnicima, da pomažu i stvaraju uslove da svako domaćinstvo u Bosanskom Petrovcu živi od svoga rada i truda.

Direktor Centra Nemanja Davidović istakao je da je ovo bio istorijski dan i naglasio da postoji potreba da se sektor poljoprivrede i stočarstva dalje jača i unaprijeđuje. – Centar će u narednom periodu proširiti svoje aktivnosti i na Sanski Most, Bosansku Krupu i Livanjski kanton – najavio je Davidović.

Ceremoniji uručenja ugovora za povratničke porodice u Bosanskom Petrovcu prisustvovali su i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, šef konzularne kancelarije Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević i načelnica Drvara Dušica Runić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *